Where is this file used? Never? index.php

… v The Gunks

Z dvema plezalcema iz Princetona in eno plezalko iz New Yorka smo šli plezat v The Gunks, znano plezališče kakšno uro severno od New Yorka. Glavna stena je široka okoli 400 smeri in visoka 30-70 metrov, kar je 1-3 raztežaje. Glavna značilnost so vodoravne razpoke, previsi, zajede in 90 stopinjski navpični vbočeni in izbočeni koti. Sicer gre za nek konglomerat. Območje je sedaj naravni rezervat s precej drago vstopnino ($15 za normalne, $20 za plezanje, kolesarjenje, jahanje) – če prideš vsaj 5x se splača letna članarina. Baje so tudi šele letos začeli zares striktno nadzirati vstopnice.

V Gunks se pleza “trad”, torej nenavrtane smeri. Poleg tega ne uporabljajo klinov (včasih se najde kakšen star, ampak zelo redko) tako da je varovanje v glavnem na metulje1 in drevesa (predvsem za sidrišča). V zadnjih letih so uredili sidrišča za spust, da obvarujejo drevesa, ki so jih pred tem vsi uporabljali.

Plezal sem z Nikom, post-docom na Princetonu. Pravi da nerad pleza v vodstvu, tako da sem vse jaz vodil. Tudi ni želel iti nič težjega od 5.6 (4c, V). Naslednjič, ko je bil v Gunks, pa je vodil 5.7 (5a, V+) eno plezalko, ki je prvič plezala na trad. Ja, ocene imajo drugačne kot mi.

Začela sva z ogervalno smerjo Three Pines (5.3, 3, III), kjer sva se kar zataknila, ker je bila prejšnja naveza zelo počasna. Drugače pa plezaš mimo treh iglavcev, ki dajo smeri ime. Potem sva šla Arch (5.5, 4b, IV+), kjer začneš pod lokom in ga obvoziš. Highlight je bilo ležeče sidrišče na drevesu.

Potem smo šli po pico in v precej oddaljen kamp, ker so bili bližnji že vsi zasedeni. Svoje kamping opreme sicer nisem imel, ampak so mi plezalci iz Princetona posodili vse. Imel sem šotor za 2-3 osebe, king size 15cm debelo napihljivo blazino, baterijsko pumpu za blazino, spalno vrečo in še kaj.

Naslednji dan sva šla najprej Horseman (5.5, 4b, IV+), ki ima dolgo zgodbo za imenom, ampak se je ne spomnim. Iz dveh raztežajev sem raje naredil enega, ker nisem želel imeti visečega sidrišča. Je bila pa smer tipično Gunkovska z meter razmaknjenimi vodoravnimi razpokami/poličkami, tako da si se moral visoko polagati noge.

Zaključila sva z smerjo Belly Roll (5.4, 4a, IV), kjer se stlačiš v ravno prav široko zavito razpoko. Drugi raztežaj sva šla neko redko plezano, ampak lahko varianto, ker so bila čisto vsa varovanja na drevesih.