… na Don Det (4000 otokov)

Prišel je božič. Želela sva nekam, kjer je bolj “umirjeno”, torej da je primerno za početi nič, da sva na miru, da je lažje najti zanesljiv internet za skypeanje domov. Že na začetku Laosa sva izbrala 4 tisoč otokov in zato sva pretekli teden malo hitela, da nama je uspelo priti pred božičem.

Štiri tisoč otokov je otočje na jugu Laosa tik pred mejo s Kambodžo v reki Mekong. Otokov in otočkov je res veliko, njihovo število se pa hitro spreminja glede na višino gladine vode in erozijo. Midva sva šla na Don Det, ki je z mostom povezan z Don Khon (naslednjim otokom). Med otoki, predvsem okoli Don Khona, so brzice, tako da reka tu mimo ni plovna. Zato so leta 1893 zgradili 7 km dolgo železniško progo, ki gre čez ta dva otoka. Obratovala je do druge svetovne vojne, danes pa po delih trase poteka cesta. Na teh dveh otokih sicer ni avtomobilov, tako da je cesta samo za motorje, kolesa, pešce in živali.

Poleg ostankov železnice in brzic, greš lahko na izlet z čolnom gledat Irrawaddy delfine, ki so jih kot lokalno zanimivost (“samo tukaj jih lahko vidiš”) prodajali že v Maleziji. Zanimivo je, da si jih tam lahko gledal v morju, tukaj pa na reki. Midva sva jih šla gledat. Bilo je precej dolgočasno, ker so bili vsi delfini precej daleč od čolna, ampak tudi prijetno umirjeno, ker smo sedeli na čolnu z ugasnjenim motorjem in v tišini čakali, da slišimo delfina. Na poti nazaj na otok smo se ustavili pri dveh ribičih, ki sta stala na eni skali (otočku) in na palico lovila ribe. Ponosno sta pokazala sta ulov – veliko ribo. Po vrnitvi je voznik razlagal “celi vasi”, kaj sta ribiča ujela, jaz sem jim pa na fotoaparatu pokazal sliko. Na moje začudenje zraven ni bilo videa, za katerega sem prepričan da sem ga posnel, na katerem se je riba premetavala po čolnu. Še vedno ne vem kam je šel.

Poleg tega so na otokih popularne vodne aktivnosti, ki naju niso čisto nič mikale zaradi (ne)čistosti vode.

Drugače so otoki zelo popularna turistična destinacija. Nekako nama je uspelo dobiti umirjen guesthouse, kjer sva bila skoraj edina gosta. Vse ostale nastanitve so bile (skoraj) polno zasedene.

Najprej trije videi – vodni bivol, ko da glavo pod vodo, lovljenje rib in delfini. Pod njimi so pa še slike.