… v Sandakan in Sepilok (orangutani)

Vožnja v Sandakan je trajala cel dan. To je bila prva nadležna vožnja z avtobusom. Ves čas je preveč rukalo, da bi bilo možno početi kaj drugega, kot poslušati podcast/audiobook/glasbo, to pa tudi ni bilo možno, kjer so prenaglas vrteli glasbo po zvočnikih.

Naslednji dan sva šla na izlet v bližnji Sepilok. Tam imajo zavetišče/rehabilitacijski center za bolne in/ali poškodovane orangutane in sun bears. Zavetišče za orangutane deluje v štirih stopnjah:

  • Najbolj bogi orangutani so v izoliranih kletkah.
  • Ko si dovolj opomorejo, so spuščeni na prostem. Izgleda kot živalski vrt, z igrali in podobnim, ampak ni ograje. Če gre kakšen predaleč, ga gredo iskat in pripeljejo nazaj. Te orangutane lahko turisti opazujemo skozi steklo.
  • Naslednja stopnja je, da jih popolnoma spustijo v okolico (torej da jih ne gredo iskat, če pobegnejo). Dvakrat dnevno jim nastavijo hrano, ki jo načeloma pridejo pojest. Kadar je v gozdu dovolj sadja, pa se lahko tudi ne pojavijo. To hranjenje je glavna tukajšnja turistična atrakcija.
  • Nekatere orangutane na koncu odpeljejo kam drugam v divjino, da povečajo populacijo divjih orangutanov.

Center za sun bears deluje podobno, samo da so vsi v ogradah. Tisti, ki so že rehabilitirani in bodo “kmalu” spuščeni v divjino, so v eni veliki ogradi. Ta je edina, ki jo lahko turisti vidimo.

Oboje je precej drago, 6€/osebo. Sploh v primeru sun bearov, kjer je res samo živalski vrt z eno živaljo. Za primerjavo: vstopnina v narodne parke je 4€ in tam Malezijci plačajo 50% manj, tu pa kar 85% manj. Za orangutane je poleg vstopnine je potrebno plačati tudi vstopnino za fotoaparat. Zato sem naredil ogromno slik. Žal se s fotoaparatom nisva strinjala glede primernih nastavitev, zato fotografije niso najbolje uspele, videi pa so.

Popoldne sva počivala in se odločala za koliko dni, če sploh, bi šla na reko Kinabatangan.

Fun facts:

  • Orangutani niso opice (monkey), ampak so primati (opice so samo ena skupina primatov). To velja v angleščini, v slovenščini imamo verjetno bolj sproščene definicije.
  • V malezijščini orang pomeni človek in hutan pomeni gozd. Torej orangutani so ljudje iz gozda.
  • Sun bear je najmanjša vrsta medveda.