… na reko Kinabatangan

Odločila sva se za 3 dni in 2 noči rečnega safarija, ker je bilo ceneje, kot če bi šla 2 dni in 1 noč in potem preživela še en dan kjerkoli. Tako sva šla na 2 popoldanski in 2 jutranji plovbi po reki. To nama ni bilo dovolj in sva doplačala še eno nočno plovbo. Poleg na slikah vidnih živali, smo videli še

  • Enega orangutana, ampak je bil malo skrit med vejami.
  • Letečega lemurja, ampak je spal in zgledal kot veja.
  • Mnogo drugih ptičev.
  • Več Flying fox-ov – to je ena vrsta velikih netopirjev.

Nekronološko razvrščene slike rečnega safarija:

Na nočni vožnji se nisva niti trudila s fotkanjem. Videli smo:

  • Štiri sove.
  • 2x rdeče krokodilje oči. Ko mu posvetiš v oči, se mu posvetijo, tako kot mačkam.
  • Nekaj netopirjev.

Zvečer smo šli na nočni sprehod. Zaradi blata gojzarji niso bili primerna obutev in sva si sposodila škornje. Spet smo videli nekaj živali. Za razliko od prejšnjih nočnih sprehodov, kjer smo videli predvsem žuželke, žabe in kače, smo tokrat videli bolj malo teh in veliko (pisanih) ptičev. Spet smo videli tudi v temi svetleče se gobe, ki sem jih tokrat uspel celo slikati.

Naslednji dan sva bila čez dan edina gosta. Eni so zjutraj šli, drugi pa prišli popoldne. Tako sva šla sama z vodičem po blatni džungli do mrtvega rokava, kjer namočiš noge ter roke v vodo in ti jih jedo ribice.

Tu prilagam 5 videov. Ko en pride do konca se samodejno začne naslednji. Če ne dela, glejte tukaj.

Popoldne pa smo šli še na sprehod do bližnje vasi in v hišo vodičevega očeta. Hiša naju ni impresionirala, ker se nama je zdela tista, v kateri sva spala v Mulu bolj starinska in “prava”. So se pa pripravljali na poroko. Naslednji dan se je možila vodičeva nečakinja. Naslednji večer je vodič turiste peljal na poroko namesto na večerni sprehod.

Tu je bilo prvič, da je bilo več komarjev kot v Sloveniji.

Nastanitev

Bivala sva v all inclusive resortu s štirimi obroki dnevno. Oglašujejo vse kot osnovno, ampak je bil nad standardom najinih običajnih nastavitev. Tuš/wc je bil polodprt, tako da je bilo veliko komarjev.
V okolici jedilnice in kuhinje se zbirajo long tailed macaque in prežijo za hrano. Najraje jih odganjajo tako, da proti njim svetijo z laserjem.

Nazaj v Kota Kinabalu

Voznik od rečnega safarija naju je zapeljal direktno na avtobusno postajo in naju pospremil od okenca za nakup kart (verjetno je dobil provizijo). Zato sva šla z drugim podjetjem kot prejšnjič in ni bil ta dober bus s tremi sedeži v vrsti, ampak je imel normalno 4. Imeli smo tudi veliko več postaj in prodajalce, ki pridejo a bus za eno postajo prodajat hrano in pijačo. Takoj za nama so na 2 sedežih sedeli mama in trije otroci, ki so ves čas rukali sedeže, bili glasni in ponesreči (ali pa nalašč) prijemali naju za glavo in lase in podobno. Tako da je bila vožnja zelo dolga. Mama je pa celo pot prespala.